Bermuda: Svenska långseglare i sjödrama

Två svenska långseglare från Gotland hamnade igår kväll i sjönöd under segling mot Bermudaöarna från Florida.

Det var klockan 20:41 på lördagskvällen som Sjö & flygräddningscentralen(JRCC) mottog ett larm från en nödsändare(Epirb) från en svensk segelbåt, ingen nödposition fanns i larmmeddelandet.

Klockan 20:54 inkom larmtelegram nummer två. Då med position i området runt Bermuda utanför USA. Genom efterforskning hos kontaktpersoner kopplade till båten fick man reda på att det handlade om en 33 fots segelbåt med två personer ombord. Båten avgick från Stuart i Florida den förste mars för att segla till Bermuda. En resa som beräknades till ca 10 dagar.

Svenska Sjö & flygräddningscentralen(JRCC) samverkade med JRCC Norfolk (USA) som är ansvarig räddningscentral för området vid Bermuda. JRCC Norfolk skickar ut spaningsflyg mot Bermuda och informerar handelsfartyg i området. Det blåser ca 15 m/s och sjön är 4-5 meter i området.

Klockan 23:20 meddelar JRCC Norfolk att handelsfartyget Crown Sapphire har lokaliserat båten som tar in vatten och de båda personerna ombord har gått i livflotten.

Slutligen meddelas klockan 00:40 att Crown Sapphire lyckats ta ombord personerna och de under omständigheterna mår bra. De får nu följa med Crown Sapphire tillbaka till USA dit fartyget är destinerat.

Läs deras egen berättelse om händelsen här.

ANNONS