Kalmar: Aktivister inne på Oskarshamns kärnkraftverk

FOTO: GREENPEACE
FOTO: GREENPEACE

Ett 20-tal aktivister från Greenpeace tog sig på onsdagsmorgonen in på Oskarshamns kärnkraftverk.  Aktivisterna anlände fullt synliga i vanliga bilar och reste stege mot staketet som omgärdar reaktorbyggnaderna 1 och 2, sedan tog de sig upp på taket till O2. Där vecklade man ut en stor banderoll i form av ett orange pensionsbesked.

Syftet med aktionen är att belysa att reaktorerna i Oskarshamn passerat sin tekniska livstid och nått pensionsåldern.

– För tredje gången på två år kan Greenpeace ta sig in på ett svenskt kärnkraftverk. Idag belyser fredliga aktivister att OKG:s reaktorer passerat sin tekniska livstid och utgör en allvarlig risk genom att leverera ett pensionsbesked till kärnkraftverket. Reaktorerna måste tas ur drift så snart som möjligt, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

– Utan någon vidare politisk debatt har svensk kärnkraftsindustri successivt genomfört massiva effekthöjningar vilka sammantaget motsvarar storleken på en helt ny kärnreaktor. SSM överväger att under 2014 än en gång godkänna livstidsförlängningar och effektökningar av dessa reaktorer. Mot bakgrund av riskbilden är detta oacceptabelt, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace.

Polisens informationsansvarige, Lina Isaksson Funke, uppger för tidningen Barometern att 13 personer har gripits. De är misstänkta för grovt olaga intrång.

ANNONS