Nyköping: Delfinen Vilse gästade Nävekvarn

FOTO: PONTUS STENBERG / STENBERG MEDIA
FOTO: PONTUS STENBERG / STENBERG MEDIA

På onsdagsförmiddagen var delfinen Vilse på besök i Nävekvarn vid Bråvikens inlopp Söder om Nyköping.

Det var efter ett lyssnarförslag på P4 som delfinen fick sitt namn och en ceremoni hölls ombord på M/S Saga Lejon i Norrköpings hamn i fredags.

De första observationerna av delfinen gjordes i Karlskrona runt den 20:e april, och då vittnades om flera individer. En av dem har sedan fortsatt norrut längs med Östersjökusten och varit synlig i vikar och hamnar. Kolmårdens djurparks zoolog, Mats Amundin, berättar för P4 att han lyssnade på delfinen med hydrofon när den var i Sandviken. Han berättade att ljuden den gav ifrån sig vittnade om att den ekolodade efter mat, något det finns gott om nu.

Vid tiotiden på onsdagen var det alltså Nävekvarn som förärades ett besök av den omtalade delfinen till mångas stora förtjusning.

Delfinen kommer troligen från Skottland där det finns ett bestånd av flasknosdelfiner. Varför den har irrat in sig i Östersjön är oklart, men troligen har den följt lekande strömming in. Hur långt norrut den kommer att ta sig är oklart, men om den kommer för högt upp så kan den få hudproblem på grund av den låga salthalten.

ANNONS