Norrköping: Barn inlåsta i varma bilar

FOTO: ARKIV
FOTO: ARKIV

Polisen i Östergötland har på måndagen fått hantera två ärenden där barn varit inlåsta i varma bilar.

Vid elvatiden upptäckte en polispatrull en parkerad bil i Norrköping med tre småbarn i. Barnen var i åldrarna ett till fyra år. Eftersom bilen var låst och bilägaren inte fanns i närheten så tog polismännen beslutet att krossa en av bilens rutor då man befarade att barnen for illa i den varma bilen. En anmälan avseende framkallande av fara för annan har upprättats.

Klockan 12.23 ringer en förtvivlad mamma till polisen i Linköping och berättar att hennes bil har gått i baklås med nycklarna i tändningslåset. I bilen fanns en bebis. Polisen ryckte ut och kom till undsättning genom att även där krossa rutan till bilen. I det senare fallet finns ingen misstanke om brott.

Att lämna barn eller djur i bilen på sommarhalvåret är förenat med stor fara då det snabbt blir mycket varmt i bilen, även vid skugga. Misstänker du att människor eller djur riskerar att fara illa i en varm bil, ring polisen direkt.

Nedan ser du exempel från Svenska Kennelklubben på hur varmt det blir i bilen vid olika yttertemperaturer och vid olika tider på dygnet.

BILD: SVENSKA KENNELKLUBBEN
BILD: SVENSKA KENNELKLUBBEN
ANNONS