Gävle: Gävleborgspolisen & Media – Dålig kombination?

Bilder 163

Mitt på söndagen kom ett tips via e-post om att en polisbil kolliderat med en cyklist i Sandviken natten mellan lördag och söndag. Då tipset kom 15 timmar efter händelsen och varken denna nyhetssida eller någon annan tagit upp det blev jag av naturliga skäl lite fundersam.

Kl 14:47 kom följande text via tipsformuläret på hemsidan – ”Polisbil körde på cyklist i korsningen Högbovägen / Orrvägen inatt i Sandviken. Personen måste vara svårt skadad. Tystar polisen ner de?”. Min första tanke var att det här inte kunde stämma. Tipset kom från en person som inte tipsat förut, i alla fall inte under det namn man nu angav, varpå jag börjar kolla av lite med en del andra personer som brukar kunna sitta inne med information om olika händelser. Får inte fram något som verkligen kan bekräfta det som står i tipset. Däremot tyder en del information på att något har hänt under natten på platsen som anges i e-posten. Tar ytterligare en snabb titt på polisens webbsida och ser att man på söndagsmorgonen lagt ut två händelser som skett ungefär när detta skulle ha inträffat. En strax innan och en ett par timmar efter.

Strax efter kl 18:00 känner jag att jag är inne i en återvändsgränd och tar kontakt med Roger Nilsson på Nyhetswebben i Gävle för att informera om vad jag fått fram. Vi kommer överens om att han ska kolla lite på sitt håll. Han ringer bland annat polisen på det nummer som finns för mediefrågor som brukligt, efter ca 30 minuter svarar man och uppger att vakthavande befäl är upptaget. Detta är i sig inget konstigt och fullt möjligt varpå Roger ringer tillbaka och berättar detta. Vi tycker dock att allt känns lite konstigt varpå Roger åker till Sandviken och även tar kontakt med en person på en kvällstidning samt lokala media i Gävleområdet med god insyn i det här området. På plats kan han konstatera att det finns blod på vägbanan och skickar även över bilder på detta. Nu helt plötsligt dyker denna händelse upp på polisens hemsida. Kl 19:47, alltså 20 timmar efter händelsen lägger man ut information. Personligen är jag helt övertygad om att man valt att hålla tyst om detta. När man sedan inser att media fått nys om händelsen väljer man att släppa informationen.

Gävleborgspolisen har tyvärr sedan tidigare ett dåligt rykte i svensk media. Redan när jag började med nyheter 2005 fick jag höra att polisen i Gävleborg är svåra att ha att göra med, att man inte svarar på pressnummer, att man inte säger något innan man får en direkt fråga om den specifika händelsen. Jag vet att både Wighsnews.se samt Gefle Dagblad under natten och morgonen varit i kontakt med vakthavande befäl på Gävleborgspolisen och då fått till svar att inget av vikt hänt under natten. Personligen tycker jag att det finns ett ganska stort samhällsintresse av att berätta om en händelse som denna. I ärlighetens namn är det i en demokrati som Sverige aldrig polisens uppgift att avgöra vad som är av vikt för media att skriva om. Mycket anmärkningsvärt är det att man cirka fyra timmar innan kollisionen med polisbilen tydligen tyckte att en urinering på offentlig plats var något med vikt och publicerade detta på sin hemsida.

Om detta vore en engångshändelse skulle jag inte se det som ett problem. Men 2012 valde man exempelvis att hålla tyst om att stenkastning skett mot polisens fordon i Gävle. Detta fick man mycket kritik för i media. Sveriges Radio har även tagit upp detta problem. I Februari i år publicerade GD en bild på en polisbil som kört av väg 76 i Gävle. Tyvärr var även detta något som vakthavande befäl var ovetandes om när GD:s reporter frågade. Utöver dessa exempel finns det flera fall när polisen uppgett att allt är lugnt i länet och man inte har något pågående ärende av intresse. Ändå sitter man många gånger med bilder från platsen eller har tips från trovärdiga källor, exempelvis från personer inom någon av de olika blåljusmyndigheterna. Hur många gånger har man lyckats hålla saker ”hemliga” och vad är syftet med detta förfarande?

Personligen ringer jag aldrig polisens pressnummer på Gävleborgspolisen längre. Detta då jag och Roger på Nyhetswebben tyckte det var onödigt att vi båda ska sitta och ringa om samma saker varpå jag har kontakt mot räddningssidan och Roger polisen och sedan informerar vi varandra istället. Polisens presstalesman Mikael Hedström är i en intervju med GD.se (extern länk) idag ganska tydligt med att det inte får gå till så här och att det skadar polisens förtroende. Jag har fullt förtroende för Mikael Hedström och de poliser som jobbar ute på fält bland vanligt folk och dessa kan fortsatt hålla huvudet högt. Men tyvärr har jag sedan tidigare redan konstaterat att någon eller några personer på Länskommunikationscentralen i Gävle uppenbarligen ser media som ett problem. Dessa få personer borde inse att man med sitt handlande förstör för sina kollegor och den myndighet man jobbar för.

Skrivet av Daniel Sjöholm / Larm Söderhamn i samråd med Roger Nilsson / Nyhetswebben