Polisbilar ställs i garage efter mjukvarufel

FOTO: ARKIV
Polisbil av äldre modell som inte berörs av mjukvarufelet. / FOTO: ARKIV

Polisen i Östergötland beslutade på onsdagskvällen att ett tiotal polisbilar skall ställas i garage.

Det är vakthavande befäl i Östergötland som fattat beslutet efter att ha fått information från polisens serviceenhet i Stockholm angående ett mjukvarufel på ett stort antal polisbilar i landet. De bilar som berörs är Volvo av årsmodell 2016 och de kommer omedelbart att ställas i garage i väntan på reparation.

Felet uppges kunna orsaka att motorn tillfälligt stängs av under färd. Om detta sker så blir bilen svår att styra på grund av att fordonets elektriska styrservo stängs av. Även servon till bromsarna påverkas, vilket gör fordonet tungt att bromsa. Utöver det kan också lyse samt radio kan påverkas.

Polispatrullerna kommer under kvällen att byta till andra fordon och det finns inga uppgifter om att det kommer att uppstå någon fordonsbrist. Uppdateringen av mjukvaran i polisbilarna kommer förmodligen att inledas inom några dagar.

Det är dock inte bara polisbilar som berörs av felet. Totalt handlar det om 59.000 Volvobilar.