Norrköping: Unik transport rullade från Händelö

FOTO: NIKLAS LUKS
FOTO: NIKLAS LUKS

Vid midnatt lämnade två specialtransporter Pampushamnen i Norrköping lastade med de unika UFO-liknande Futurohusen.

De har sedan de anlände på pråm från Norrsundet utanför Gävle för ungefär två veckor sedan stått i säkert förvar inne på hamnområdet. Nattens transport av de unika husen var på grund av deras storlek planerad in i minsta detalj. Futurohusen väger nämligen drygt fyra ton och mäter åtta meter i diameter. Ett Futurohus varken kan eller vill man möta på vägen, varför trafiken tillfälligt stoppades på vissa sträckor.

Nu står Futurohusen återigen på militärt område efter att innan nedmonteringen ha stått på Norans skjutfält söder om Söderhamn där de har fungerat som observationstorn. Fortifikationsverket har skänkt ett av husen till Flygvapenmuseum i Linköping där det är tänkt att användas som konferensrum. Det andra huset kommer att säljas på auktion. Sista kända försäljningen av ett Futurohus lär ha varit för omkring 25 år sedan och sedan detta blivit känt har intresserade från både när och fjärran hört av sig till Fortifikationsverket. En visning för intressenter kommer att hållas när huset setts över.

Mer information om de futuristiska husen finns på Wikipedia. (länk)

ANNONS