Varning för blödande asfalt

FOTO: PONTUS STENBERG / STENBERG MEDIA
FOTO: PONTUS STENBERG / STENBERG MEDIA

SMHI varnar just nu i större delarna av södra och mellersta Sverige för höga temperaturer.

Definitionen för att SMHI ska gå ut med ett meddelande om höga temperaturer är att det blir en maximal dygnstemperatur på 26 grader eller mer, tre dagar i följd. Den höga temperaturen i kombination med gassande sol kan göra så att asfaltens bindemedel tränger upp genom stenkrossen, lägger sig på vägbanan och orsakar svår halka. Fenomenet kallas för blödande asfalt.

Vägar med ny beläggning är extra utsatta, men det är inte bara på vägar med nylagd asfalt detta inträffar. Var problemet uppstår kan vara svårt att förutse, men i skarvar mellan olika asfaltsbeläggningar och på vägar som är belägna i söderläge bör man se upp. Vid regn på en väg med blödande asfalt blir det ännu halare. Extra förrädiskt är det för tvåhjuliga fordon.

Bilderna i artikeln är från idag, den 23/7 -16, och visar länsväg 800 (gamla E4:an) mellan Nyköping och Norrköping. Där man nu satt ut varningsskyltar för stenskott i samband med att man har sandat vägavsnitt med blödande asfalt. Även asfaltsbeläggningen har släppt på vissa ställen.

Till dig som trafikant, var extra uppmärksam och kör försiktigt!

ANNONS