Gävle: Boende i Gävleområdet uppmanas koka vattnet

FOTO: ROGER NILSSON
FOTO: ROGER NILSSON

Vid 02.40-tiden under natten till torsdagen larmades räddningstjänsten till en översvämning i korsningen Brynäsgatan – Tredje tvärgatan på Brynäs. När läckan upptäcktes var det en vattennivå på över ett par decimeter på marken.

Text från Gästrike vattens hemsida:

Från torsdag den 15 september 2016 uppmanas du som bor i centrala Gävle (Oppala, Björke, Åbyggeby, Hille, Forsby, Strömsbro, Sätra, Näringen, norr, centrum, söder, Brynäs, Andersberg, Hemlingby, Bomhus, Karskär) att koka kranvattnet. Stora delar av ledningsnätet i Gävle har varit utan tryck i samband med en stor vattenläcka. Som en försiktighetsåtgärd ska du tills vidare koka kranvattnet som du ska använda till dryck eller matlagning. Stora delar av Brynäs är helt utan vatten.

  • Du som bor på i centrala Gävle ska koka kranvattnet som du ska använda till dryck eller matlagning.
  • Du kan fortsätta duscha, tvätta och diska som vanligt.
  • Om har frågor om hälsa och vård kan du kontakta Vårdguiden 1177.

Koka vatten

Koka upp vattnet i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet – det behöver alltså inte koka en viss tid.

Använd kokt vatten också när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker.

Du kan koka till exempel makaroner och annan mat i kranvatten. När du kokar mat så avdödas bakterierna.
Det går bra att koka tevatten i mikron, se till att det bubblar upp kraftigt.

Uppmaningen att koka vatten gäller på i centrala Gävle, (Oppala, Björke, Åbyggeby, Hille, Forsby, Strömsbro, Sätra, Näringen, norr, centrum, söder, Brynäs, Andersberg, Hemlingby, Bomhus, Karskär).

Hämta vatten

Stora delar av Brynäs är helt utan vatten. Det finns en vattentank kommer inom kort att finnas på vändplan vid kvarteret Mejseln. Ta med en egen dunk eller flaska om du vill hämta vatten.

Bakgrund och nuläge

Stora delar av ledningsnätet i Gävle har varit utan tryck i samband med en stor vattenläcka. Som en försiktighetsåtgärd ska du tills vidare koka kranvattnet som du ska använda till dryck eller matlagning. Stora delar av Brynäs är helt utan vatten.

ANNONS