Terrordåd i Stockholm – flera döda

FOTO: LÄSARBILD

Strax före klockan 15 på fredagen fick polisen samtal via SOS Alarm om att en lastbil kört in i en folksamling på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Lastbilen körde på flera människor på Drottninggatan kördes sedan in i en av ingångarna till Åhléns city där den fattade eld. Ett stort polispådrag tillsammans med räddningstjänst och ambulans skickades till platsen. Lastbilen som användes i dådet hade kapats utanför en restaurang på Adolf Fredriks Kyrkogata i samband med en leverans från Spendrups. Chauffören ska ha försökt stoppa gärningsmannen men blev då själv påkörd. Han skadades lindrigt.

Polisen uppmanade allmänheten att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna av Stockholm. Ett stort område kring platsen spärrades av och man stoppade också all tågtrafik till och från Stockholm samt tunnelbanetrafiken.

Ett 20-tal människor blev påkörda av lastbilen. Fyra personer avled och 15 personer skadades, av dem fyra allvarligt. På lördagen vårdades fortfarande 10 personer på sjukhus.

Det förekom också uppgifter om skottlossning i närheten av Åhlens samt vid Fridhemsplan, detta kunde senare dementeras.

Senare under fredagskvällen meddelade polisen att en person gripits som misstänkt för inblandning i dådet. Den gripne, en 39-årig man från Uzbekistan, anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Mannen greps i Märsta

Vid 02.20-tiden bärgades lastbilen från platsen. Man hade då hittat och avlägsnat ett föremål som kan ha varit en bomb.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd, säger statsminister Stefan Löfven till SVT Nyheter.