Skara: Storbrand på återvinningsanläggning

FOTO: JOHAN SJÖSTRÖM

Strax efter midnatt natten till torsdag larmades räddningstjänsten till en brand på Rödjans återvinningsanläggning utanför Skara.

När första styrkan kommer fram till platsen kan man konstatera att det rör sig om en omfattande brand och förstärkning begärs. En större hög med torrsopor hade fattat eld inne på anläggningen och uppskattningsvis brann en yta på 75 gånger 150 meter och sopberget var ungefär 10 meter högt. Kraftig blåst i området försvårade släckningsarbetet.

Med hjälp av två grävmaskiner kunde man komma åt att släcka och vid 04:30-tiden hade branden enligt räddningstjänsten minskat i omfattning. Vid 07-tiden var branden under kontroll men räddningstjänsten beräknar att man kan lämna platsen vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen.

Den stundtals kraftig rökutvecklingen låg på mot det närbelägna samhället Axvall, men soporna som brann är vanliga förbränningssopor och röken är därför inte speciellt giftig. De boende som besväras av röken uppmanas att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Styrkor från Skara, Falköping och Götene bekämpade branden. Vad som orsakade branden är inte känt, men det är inte ovanligt att sopor självantänder. Ingen person kom till skada.

Personalen på återvinningsanläggningen kommer nu att bevaka det som återstår av branden.

 

ANNONS