FOTO: JOHAN SJÖSTRÖM

Vid 10:30-tiden på söndagsförmiddagen fick polisen samtal från en person som upptäckt ett misstänkt föremål på Stora torget i centrala Vara.
Polisen kunde inte utesluta att det var ett farligt föremål och man valde att spärra av torget och kallade in nationella bombskyddet från Göteborg.

Ett stort polispådrag kallades till platsen och man utökade senare även avspärrningarna ytterligare i väntan på att bombskyddet skulle anlända. Räddningstjänst och ambulans kallades även till platsen.

Det misstänkta föremålet var en termos med urborrad botten som innehöll någon slags gelé och var placerad på en papperskorg inte långt från kommunhuset.

Klockan 12:15 inledde polisen en så kallad särskild händelse och man inledde även en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. En butik och flera andra fastigheter runt torget evakuerades.

Strax efter halv två gick polisen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och man uppmanande personer att undvika att stå i fönster mot torget. För de personer som ville lämna sina bostäder upprättades en samlingsplats på en skola i närheten.

Under eftermiddagen var det nationella bombskyddet på plats och undersökte det misstänkta föremålet med en robot. Vid klockan 15.22 meddelade polisen på sin hemsida att föremålet var ofarlig och samtliga avspärrningar hävdes.

Termosen har beslagtagits för teknisk undersökning och innehållet kommer att analyseras. Förundersökningen om allmänfarlig ödeläggelse fortsätter även om brottsrubriceringen troligtvis kommer ändras efter att man kunde konstatera att föremålet var ofarligt.

Polisen har ingen kännedom om något hotbrev eller annan form av uttalat hot. Hur många personer som påverkades av insatsen är okänt.

ANNONS